top of page

Beslenme ve diÅŸ çürüÄŸü arasındaki iliÅŸki nedir?

Monosakkaridler ve disakkaridler (ÅŸekerler) plak matriksine girerek organic asitler oluÅŸtururlar. DiÅŸ plağında oluÅŸan bu asitler tükürük pH’sını birkaç dakikada çürük oluÅŸturabilecek kritik seviyeye düÅŸürürler. TükürüÄŸün ve plaktaki kalsiyum, fosfat ve florun mineyi asitin etkisinden koruyamadığı kritik pH deÄŸeri 5.5 olarak bilinmektedir. Sükrozun (sakkaroz – çay ÅŸekeri) modern diyete giriÅŸi ile diÅŸ çürüÄŸü insidansı (görülme sıklığı) artmıştır.

​

Besinlerin çürük yapıcı özelliklerini etkileyen faktörler nelerdir?

  1. ·         Besinlerin yapısı ve yenme ÅŸekli: Besinlerin içeriÄŸindeki fiziksel yapı,   plaktaki asit oluÅŸumunu da etkileyeceÄŸinden karyojenik gücü etkiler. ÇiÄŸneme gerektiren besin maddeleri sialojenik etki ile plak pH’sını yükseltebilir.

  2. ·         Besinlerin ağızda ve diÅŸlerde tutunma, yapışma özelliÄŸi: Yapılan çalışmalarda tüketilen ÅŸeker miktarı ile çürük arası iliÅŸki saptanmıştır. Sert, yapışkan ve kolay çözünmeyen yapıda ÅŸekerler, likit yapıdaki ÅŸekerlere oranla karyojeniteleri fazladır.

  3. ·         Besinlerin tipi ve miktarı: Yer fıstığı, havuç, kereviz ve elma gibi fibrilli ve sert yiyecekler mekanik temizliÄŸe yardımcı olmaları yanında, tat ve kokuları sebebiyle tükürük akışını arttırırlar ve çürüÄŸe karşı koruyucu olurlar. Kuru üzüm, hurma ve muz diÅŸlere yapışır, karyojeniteleri karbonhidratlarla aynıdır.

  4. ·         TükürüÄŸün yapısı: Tükrükteki lizozim, laktoperoksidaz, laktoferrin ve IgA çürüÄŸe karşı direnç faktörleridir.

  5. ·         Besinlerin pH ve tamponlama gücü: Besinlerin asit yapısı diÅŸlerin demineralizasyonuna sebep olur. Kolalı içecekler ve sitrik asit içeren meyve suları gibi maddeler bu olaya neden olmaktadır.

  6. ·         Besinleri ağızda tutma süresi: Besinler ağızda ne kadar uzun tutulursa, o oranda diÅŸlerde tutunması artar, temas süresi uzar. Bu durumda diÅŸte asit atakları artar.

 

Hangi besinler daha çok çürük yapıcıdır?

Alınan karbonhidratların tipi de diÅŸ çürüÄŸünün meydana geliÅŸinde son derece önemlidir. Glukoz, fruktoz, sükroz gibi basit ÅŸekerler çok hızlı metabolize edildikleri için diÅŸ çürüÄŸünün meydana gelmesinde daha etkiliyken, niÅŸasta daha zor metabolize edilmesi nedeniyle çürükten daha az sorumludur.

​

DiÅŸ çürüklerinin oluÅŸmasında besinlerin ağızda kalma süresi ne ÅŸekilde etkili olur?

Karbonhidratlar yumuÅŸak olma özelliÄŸi ve diÅŸ üzerindeki retansiyon bölgelerine kolayca yapışıp kalabilecek özellikte olduklarından ağız içi ortamda uzun süre kalırlar. Bu nedenle karbonhidrattan zengin gıda alımı çürük insidansını arttırır. Bunun yanısıra karbonhidrat türü yiyeceklerin alınım sıklığının da çürükte önemli rolü vardır. Yapılan çalışmalar plak pH’sının karbonhidrat alınımından 30 dakika süre ile karyojenik (çürük yapıcı) seviyede kaldığını göstermiÅŸtir. Buna göre öÄŸün aralarında atıştırma ÅŸeklinde tekrarlayan karbonhidrat alınımı diÅŸ yüzeyinde asit ortam oluÅŸturabilir.

​

Çürük önleyici besinlerin özellikleri nelerdir?

Besinlerin fiziksel ve kimyasal yapısı, bakterilerin diÅŸ yüzeyine tutunma, koloni oluÅŸturabilme ve metabolizmalarını etkileyerek çürük oluÅŸturucu (karyojenite) özelliklerini ÅŸekillendirir. Genel bir kural olarak asidik yapıda olmayan gıda maddeleri ‘çürük oluÅŸturmaz’ olarak kabul edilirler. Bir gıda maddesi alındıktan sonra 30 dakika sonunda plak pH’sının 5.7’ nin altına düÅŸürmüyorsa diÅŸler için zararsız kabul edilir.

​

Çürük önleyici besinler hangileridir?

Proteinler: Beslenme açısından önemli yapı taÅŸlarından biri olmakla beraber çürük önleyici özellikleri de bulunmaktadır.

Peynir: Yapılan pek çok araÅŸtırmada peynirin çürük önleyici etkisi kanıtlanmıştır. Yemeklerden sonra ağıza alınacak bir parça peynirin çürüÄŸe karşı etkin bir koruyucu olduÄŸu söylenmektedir. Peynirin bu etkisi aÅŸağıdaki özellikleri ile ilgilidir;

  1. ·         Peynirin tükürük akışını uyarması, hem mekanik temizlik hem de tükürüÄŸün tamponlayıcı gücünü arttırmaktadır.

  2. ·         Peynirin yapısındaki kazein mine yüzeyini örterek demineralizasyonu önler.

  3. ·         Peynirin yapısındaki bol miktarda bulunan Ca, PO4 ile peptidler plak pH’sını yükseltmekte ve remineralizasyona yardımcı olmaktadır.

Süt: Ä°nsan sütü ortalama %7, inek sütü ise %5 oranında laktoz (süt ÅŸekeri) içermektedir. Saf laktoz solüsyonu plak pH’sını 5.7’ nin altına düÅŸürebilmektedir. Yani anne sütü de diÅŸ çürüÄŸünün bir nedeni olabilmektedir. Ancak sütü saf bir laktoz solüsyonu olarak deÄŸerlendirmek hatalıdır. Süt, yapısındaki kazein, kalsiyum laktat, iyonize olabilen Ca ve PO4, yaÄŸ ve vitaminlerle kompleks bir solüsyondur. Yapısındaki bu iyonlar minenin demineralizasyonunu engelleyip, remineralizasyonu hızlandırmaktadır. Ancak süte ÅŸeker, pekmez ve bal katılmasıyla çürük riski oluÅŸmaktadır.

Kepekli undan yapılmış ekmek: Kepekli unlarda bakterilerin enzim sistemini inhibe eden bazı maddelerin (polifenoller, etanol) bulunduÄŸu saptanmıştır. Bu ürünlere çürük önleyici nitelik kazandıran maddeler rafinerazasyon iÅŸlemi sırasında kaybolmaktadır. Bu nedenler genel saÄŸlığın yanısıra beyaz ekmek yerine kepekli undan yapılmış ekmekler çürük açısından da daha yararlıdır.

Fosfatlar: Son yıllarda çürük önleyici etkisi kanıtlanmış en önemli besin kaynaklarından birisi fosfatlardır. Peynir, süt ve kepek ekmeÄŸinin karyostatik (çürük önleyici) etkileri yapılarında bulunan yüksek fosfat düzeyine baÄŸlıdır. Fosfat iyonlarının hem minenin demineralizasyonunu (mineral kaybı) engelleyici hem de kalsiyum fosfat halinde çökelerek remineralizasyonu hızlandırıcı rolü bulunmaktadır.

Kakao: Kakaonun yapısındaki tannik asidin karyostatik etki (çürük önleyici) yaptığı saptanmıştır.

Mineraller: Yapılan araÅŸtırmalarda floridler, kalsiyum, fosfat, molibden ve stronsiyumun karyostatik oldukları gösterilmiÅŸtir.

Yağlar: Gıda maddelerini kayganlaştırıp uzaklaştırarak ve bakteri metabolizmasını direkt etkileyerek karyostatik etki yaparlar.

​

SaÄŸlıklı diÅŸler için nasıl beslenmek gereklidir?

  1. ·         Çocuklarda beslenme 3 ana öÄŸün, 2 ara öÄŸün ÅŸeklinde olmalıdır.

  2. ·         Åžekerli, yapışkan ya da asitli gıdaların 3 ana öÄŸün içinde tüketilmesi gerekmektedir.

  3. ·         Çocuklar dengeli ve yeterli beslenmelidir.

  4. ·         Ara öÄŸünlerde elma, havuç gibi diÅŸlerin yıkayıcı özelliÄŸi olan, sert gıdaların yenmesi gerekmektedir.

  5. ·         Åžekerli, yapışkan gıdalar yendikten sonra diÅŸlerin fırçalanması gerekmektedir, eÄŸer fırçalanması mümkün deÄŸil ise su ile çalkalama yapılmalı ya da sakız çiÄŸnenmelidir.

  6. ·         Yemek yedikten sonra ağıza bir parça peynir atılmalıdır.

  7. ·         Sütün içine bal, pekmez ve ÅŸeker katılmamalıdır.

  8. ·         YumuÅŸak, yapışkan gıdalar yerine liften zengin gıdaların yenmesi önerilmektedir.

  9. ·         Asitli içeceklerin diÅŸlere temasını önlemek amacıyla pipetle içilmesi gerekmektedir.

  10. ·         Åžeker içeren ilaçlardan sonra diÅŸlerin fırçalanması gerekmektedir.

  11. ·         Ana öÄŸün ve ara öÄŸünlerden sonra diÅŸlerin fırçalanması gerekmektedir.

 

bottom of page