top of page

DiÅŸ çürüÄŸü nedir?

DiÅŸ çürüÄŸü, karbonhidratların bakteri plağı içerisindeki mikroorganizmalar tarafından parçalanmasıyla oluÅŸan organik asitin diÅŸ sert dokularında meydana getirdiÄŸi demineralizasyondur.

​

ÇürüÄŸün geliÅŸiminde rol oynayan faktörler nelerdir?

  1. ·         DiÅŸlerin çürüÄŸe yatkın olması

  2. ·         Çürük yapıcı bakterilerin varlığı (mikroorganizmalar)

  3. ·         Diyetteki karbonhidratlar (ÅŸeker)

  4. ·         Gıdaların ağızda kalma süresi

​

Bu faktörlerin birinin yokluÄŸunda çürüÄŸün oluÅŸması mümkün müdür?

Bu faktörlerin birinin yokluÄŸunda çürüÄŸün oluÅŸması mümkün deÄŸildir. DiÅŸ çürüÄŸü çok kısa olarak ÅŸu formül ile matematiksel olarak özetlenebilir:

​

DÄ°Åž x MÄ°KROORGANÄ°ZMA x ÇÜRÜK YAPICI BESÄ°NLER x SÜRE = ÇÜRÜK

​

Bu faktörlerden birinin olmaması halinde denkleme göre çürük deÄŸeri de ‘sıfır’ olmaktadır. Bu ise çürüÄŸün kesinlikle geliÅŸmemesi demektir. Genetik faktörlerin etkisi olmasına raÄŸmen diÅŸ çürüÄŸü esas olarak çevre koÅŸullarından etkilenen kazanılmış bir hastalıktır.

​

DiÅŸin çürüÄŸe yatkın olması ne demektir?

ÇürüÄŸün oluÅŸması için öncelikle ağız içinde çürüÄŸe hassas bir diÅŸin bulunması gerekir. DiÅŸlerin çürüÄŸe karşı duyarlılığını arttıran birçok faktör vardır.

  1. ·         Derin pit ve fissürlerle, geniÅŸ ve düz aproksimal kontakt bölgeleri: Bu tür anatomik ve morfolojik biçimler diÅŸlerin çürüÄŸe yatkınlığını büyük ölçüde arttırırlar.

  2. ·         Dental arkta çapraşıklığa neden olan anormal sıralanmalar nedeni ile hijyenin saÄŸlanamaması: DiÅŸ yüzeyleri ile diÅŸler arasındaki bölgelerin iyi temizlenememesi diÅŸler üzerinde plak birikimine neden olarak çürük olasılığını arttırırlar.

  3. ·         Matriks formasyonu ve mineralizasyon sırasında hipoplazi veya hipokalsifikasyon oluÅŸmasına neden olan eksiklikler ve olgunlaÅŸması sırasında mine yüzeyinde flor iyon alımının yetersiz olması:

  4. ·         Erüpsiyondan sonra geçen sürenin etkisi: Yeni süren diÅŸler tam olgunlaÅŸmamıştır ve bu nedenle çürüÄŸe duyarlıdırlar.

​

Bakteri plağı nedir?

ÇürüÄŸün oluÅŸabilmesi için sadece diÅŸlerin çürüÄŸe yatkın olması yeterli deÄŸildir. Ağız içinde karyojenik (çürük yapıcı) mikroorganizmaların da bulunması gereklidir. Bu mikroorganizmalar ‘dental plak’ denilen koloniler içinde yaÅŸarlar. DiÅŸ plağının esas yapısını bakteriler, bazı bakteri ürünleri, tükürük glikoproteinleri, epitel hücreleri, gıda artıkları oluÅŸturur. DiÅŸlerin tükürük akışı ile ve dil, dudak, yanak tarafından mekaniksel olarak temizlenemeyen yüzeylerine yerleÅŸen beyaz-sarı veya beyaz-gri renkli organik yığıntılardan oluÅŸan diÅŸ plağı yumuÅŸak ve kalsifiye olmamıştır.

​

Hangi besinler daha çok çürük yapıcıdır?

Alınan karbonhidratların tipi de diÅŸ çürüÄŸünün meydana geliÅŸinde son derece önemlidir. Glukoz, fruktoz, sükroz gibi basit ÅŸekerler çok hızlı metabolize edildikleri için diÅŸ çürüÄŸünün meydana gelmesinde daha etkiliyken, niÅŸasta daha zor metabolize edilmesi nedeniyle çürükten daha az sorumludur.

​

DiÅŸ çürüklerinin oluÅŸmasında besinlerin ağızda kalma süresi ne ÅŸekilde etkili olur?

Karbonhidratlar yumuÅŸak olma özelliÄŸi ve diÅŸ üzerindeki retansiyon bölgelerine kolayca yapışıp kalabilecek özellikte olduklarından ağız içi ortamda uzun süre kalırlar. Bu nedenle karbonhidrattan zengin gıda alımı çürük insidansını arttırır. Bunun yanısıra karbonhidrat türü yiyeceklerin alınım sıklığının da çürükte önemli rolü vardır. Yapılan çalışmalar plak pH’sının karbonhidrat alınımından 30 dakika süre ile karyojenik (çürük yapıcı) seviyede kaldığını göstermiÅŸtir. Buna göre öÄŸün aralarında atıştırma ÅŸeklinde tekrarlayan karbonhidrat alınımı diÅŸ yüzeyinde asit ortam oluÅŸturabilir.

 

pedodonti

Dr.Dt Gözde Işıksal Pekdemir

bottom of page