Çocuklarda yapılan diş tedavileri nelerdir?
Birçok insan nasıl olsa düşecek gerekçesiyle süt dişlerine yapılacak tedavileri anlamsız bulmaktadır. Ancak süt dişleri, sürekli dişlere rehberlik etmektedirler. Süt dişleri ne kadar sağlıklı olursa alttan gelecek olan sürekli dişler de o kadar sağlıklı olmaktadır. Ayrıca süt dişlerinin hepsi aynı zamanlarda değişmemektedir.
Bu nedenle sürekli dişler sürünceye kadar süt dişlerini ağızda tutmak için ;
-
· Muayene: İlk süt dişleri sürdükten sonra 6 ay -1 sene içerisinde muayene edilmesi gerekmektedir. İlk diş muayenesinde ailelere ağız hijyen eğitimi, beslenme şekli, diş fırçalama, diş sürme zamanları, koruyucu tedavileri hakkında bilgiler verilmektedir.
-
· Koruyucu Tedaviler: Süt dişleri yapı ve morfoloji olarak daimi dişlerden çok farklıdır. Tabakaları çok ince, dentin kanalcıkları geniş ve geçirgendir. Dişin en iç kısmında pulpa denilen tabaka da yüzeye çok yakındır. Bu nedenle süt dişleri çok zayıf karakterli dişlerdir ve başlayan çürükler çok hızlı bir şekilde ilerlemektedir. Bu nedenle çocuklarda koruyucu tedavilerin yapılması çok önemlidir.
-
· Dolgular ve Kanal Tedavileri: Süt dişlerinin hepsi aynı zamanlarda değişmemektedir. Özellikle arka bölgedeki süt azı dişleri 10 -12 yaşları arasında değişmektedir. Bu dişler çiğneyici dişler olduğu için yemek artıklarının en sık biriktiği dişlerdir. Bu nedenle bu dişlerde daha çürük görülmektedir. Süt dişlerinin çürük ve abseli bir şekilde ağızda bırakılması alttan gelecek olan sürekli dişlere de zarar vermektedir. Süt dişlerindeki çürükler eğer fazla ilerlememiş ise dolgu yapılması yeterli olmaktadır. Ancak çok derin çürüklerde ve abse yapmış dişlerde kanal tedavileri yapılması gerekmektedir. Böylelikle dişlerdeki enfeksiyonun ilerleyerek alttan gelecek olan kalıcı dişlere ulaşması engellenmiş olur.
-
· Paslanmaz Çelik Kuronlar: Süt dişlerinde derin çürük nedeniyle ikiden fazla yüzeyinde çürük bulunan dişlerde, aktif çürüklü ağızlarda, ağız hijyeninin sağlanamadığı engelli çocuklarda, kırık riski taşıyan dişlerde, yapılan dolguların tutuculuğunun azaldığı durumlarda, kapanış düzeyinin altında olan dişlerde, travma geçirmiş dişlerde, bruxism nedeniyle aşınmış dişlerde, yer tutucu ve benzeri apareylerin uygulanacağı dişlerde, gelişimsel defektli dişlerde uygulanmaktadır.
-
· Diş Çekimi: Derin çürükler sonucu abse (iltihap) gelişerek dişlerin tedavisinin mümkün olamayacağı durumlarda, gömük diş vakalarında, süt dişlerinin sürekli dişlerin sürmesine engel olduğu vakalarda, süt dişlerinin köklerinin rezorbe (erime) olduğu vakalarda, sürekli diş formasyonunu tamamlamış ve üzerindeki süt dişinin kökü yeterince rezorbe (erime) olmamış durumda, alttaki sürekli dişin üstündeki süt dişi düşmeden arka tarafından geldiği durumlarda süt dişlerinin çekilmesi gerekebilir.
-
· Yer Tutucular: Süt dişleri ileride sürecek daimi dişlere rehberlik etmektedirler. Süt dişlerinin erken kayıplarında, komşu dişlerin çekim boşluğuna doğru hareketi ile iki diş arası mesafenin kapanmasını önlemek amacıyla yer tutucular yapılmaktadır.