top of page

Flor nedir?

Flor, insan vücudu için yaÅŸamsal deÄŸeri olan yedi eser elementten biridir. Bu elementler arasında sadece anorganik yapıya baÄŸlanabilme niteliÄŸi ile diÄŸerlerinden farklı olan flor insan saÄŸlığı açısından deÄŸerli fizyolojik özellikler taşır. Optimal dozu günde 1.5- 2 mg olan florun büyük bölümü iskelet sisteminde, geri kalan bölümü ise mine ve dentinin apatit yapıları içerisinde depolanmaktadır. Flor diÄŸer elementler ile kolayca bileÅŸikler oluÅŸtururlar ve doÄŸan iyon halinde bulunmamaktadır. Bu nedenle genellikle ‘flourid’ veya ‘flourür bileÅŸikleri’ olarak adlandırılmaktadır.

​

Florun diÅŸler üzerindeki etkisi nedir?

  1. Mine tabakasının oluÅŸumu sırasında minenin saÄŸlıklı geliÅŸmesini, iyi mineralize olmasını saÄŸlayarak, çürükten korunma açısından kaliteli bir mine oluÅŸumuna katkıda bulunur.

  2. Flor, apatit yapı içindeki OH- iyonları ile kolayca yer deÄŸiÅŸtirebilmekte veya eksik olarak bulunan OH- iyonlarının yerini doldurarak daha dirençli yapıda flor-apatit oluÅŸturmaktadır. Böylelikle diÅŸ minesi asitler karşısında daha az çözünür bir yapıya sahip olmaktadır.

  3. DiÅŸ yüzeyinde biriken ve gıda artıkları ile bakterilerden oluÅŸan mikrobiyal dental plak üzerinde zararlı asit oluÅŸumunu inhibe edici etki gösterir.

  4. Minenin çözünürlüÄŸünü azaltarak, remineralizasyonu destekler.

  5. DiÅŸler sürdükten sonra flor yerel (topikal) yolla etki eder. Bu etki, florlu macunlar, florlu ağız çalkalama suları (gargaralar), florlu jeller ve florlu verniklerle elde edilebilir.

 

Florun çürük önlemedeki kullanım alanları nelerdir?

DiÅŸ çürüklerinin önlenmesinde flor uygulamalarının önemli bir yeri vardır. Flor, özellikle Amerika ve Kuzey Avrupa ülkelerinde, diÅŸ ve kemik geliÅŸimi için ÅŸehir sularına katılarak verilmektedir. Bu sayede, bu ülkelerde çürük görülme olasılığı oldukça düÅŸüktür.

​

Türkiye’de ise çocuk doktorları tarafından belli bir yaÅŸa kadar sistemik yolla flor, tablet olarak verilmektedir. Ancak bu uygulama diÅŸ çürüklerinin önlenmesinde hem yeterli görülmemekte, hem de her gün kullanma zorunluluÄŸu yüzünden tercih edilmemektedir. Flor aynı zamanda, az miktarda da olsa süt ve tuzlara katılarak sistemik yolla alınabilmektedir.

​

Yapılan araÅŸtırmalarda, çürükten korunmada diÅŸlere direkt yapılan flor uygulamalarının en iyi neticeyi verdiÄŸi görülmüÅŸtür. Flor uygulamaları jel ve vernik ÅŸeklinde olup, çocuk diÅŸ hekimleri tarafından 4- 6 ayda bir tekrarlanır. Çocuklar için çeÅŸitli aromalarda (çilek, portakal, nane, çikolata vb) olan bu jellerle yapılan uygulama son derece rahat, basit ve aÄŸrısızdır. Florun baÅŸka bir kullanım alanı da florlu gargaralar ve florlu diÅŸ macunlarıdır.

​

Flor jel nedir?

Flor jel, diÅŸ minesine uygulanan çürük önleyici bir ajandır. Florun etkisiyle diÅŸ minesi mikroorganizmalara karşı daha dirençli ve sert hale getirilir. Böylelikle diÅŸ minesi daha güçlü bir yapıya sahip olur. En yaygın kullanılan formları APF (Asidüle Fosfat Florid) ve Sodyum Florid’dir. Çocuklar için çeÅŸitli aromalarda (çilek, portakal, nane, çikolata vb) olan bu jellerle yapılan uygulama son derece rahat, basit ve aÄŸrısızdır.

​

Flor jel nasıl uygulanır?

Çocuklara özel kaşıkların içine flor jel yerleÅŸtirilerek ağızda 4 dakika süresince bekletilir. Ä°ÅŸlem bittikten sonra flor jelin fazlası tükürük emici ile alınır ve çocuk geri kalan fazla flor jeli tükürür. Yarım saat süresince ağız çalkalama, yeme- içme yapılmaz. Ayrıca sabaha kadar süt ve süt ürünleri kullanılmaz.

​

Flor jel uygulaması hangi yaşlarda yapılabilir?

Flor jel uygulaması tükürme yeteneÄŸini kazanmış, 4 yaÅŸ ve üstü çocuklarda uygulanabilir. Çünkü uygulama sonrası ağızda kalan fazladan florun tükürülmesi gerekmektedir.

​

Flor vernik nedir?

Reçine ve etanol ilave edilmiÅŸ lak türündeki ajanlara ‘vernik’ (cila) adı verilir. Flor vernikleri, özel fırçalar yardımıyla diÅŸlerin üzerine sürülür. Özellikle öÄŸürme refleksi sebebiyle flor kaşıklarını kullanamayan çocuklarda ve özel ilgi gerektiren engelli çocuklarda kullanılır.

​

Flor vernik nasıl uygulanır?

Özel fırça yardımıyla diÅŸlerin üzerine sürülür. Tükürükle temasından saniyeler içinde hemen kurur. Tükürme ihtiyacı yoktur. Uygulama sonrası 2 saat süresince herhangi bir ÅŸey yememek gerekir. Bu süre ne kadar çok uzatılırsa florun diÅŸ minesi üzerindeki etkinliÄŸi ve kalıcılığı o kadar fazla olur. Vernik uygulamasının yapıldığı gün diÅŸler fırçalanmamalı ancak ertesi gün düzenli olarak fırçalamaya devam edilmelidir.

​

Flor vernik uygulaması güvenli midir?

Evet. Flor vernikler diÅŸ yüzeyine sürüldüÄŸünde tükürükle temas ederek kısa sürede sertleÅŸtiÄŸi için yutma riski ve flor intoksikasyon riski yoktur. Bu nedenle 4 yaÅŸ altındaki çocuklarda da güvenle kullanılabilmektedir.

 

minik_disler

Dr.Dt Gözde Işıksal Pekdemir

bottom of page