Çocuklarda ilk diş muayenesi ne zaman yapılmalıdır?
Dünya Sağlık Örgütü (World Health Organisation-WHO) ve Amerikan Pediatrik Diş Hekimleri Birliği ilk diş hekimi muayenesinin ilk diş çıktıktan sonra yapılmasını (genellikle 6 ay - 1 yaş arasında) önermektedir.
İlk diş muayenesinde neler yapılır?
Çocuğunuzun dişleri ile ilgili problemler çok erken yaşlarda başlayabilmektedir. Bu dönemde bebeğin beslenmesi, diş bakımı ve emme alışkanlığı hakkında bilgi edinerek ortaya çıkacak problemlerin başlamadan önlemek mümkün olmaktadır.
Çocuğumu ilk diş muayenesine nasıl hazırlamalıyım?
Çocuğunuzu diş hekimine götürmeden önce yapılacak işlem hakkında bilgi edinmek, bu bilgiyi çocuğa önceden doğru bir şekilde iletmek çocuğun tedaviyi yaptırmasında çok etkili bir yöntemdir. Genelde çocuklar, doktorlardan ve diş hekimlerinden korkarlar. Bunun en büyük nedenleri ailelerin çocuklarını yaramazlık yaptıklarında ‘eğer uslu durmazsan seni doktora götürürüm, iğne yaptırırım’ tarzında söyledikleri şeylerdir. Ya da çocuğun doktorla ilgili daha önceden geçirmiş olduğu kötü tecrübelerdir. Bu durumda da çocukların doktordan ya da diş hekiminden korkmaları çok normaldir. Bu gibi durumlarda ailelere büyük görevler düşmektedir.
Ailelerin ilk diş muayenesinden önce ;
-
· çocuklarını motive etmesi,
-
· onlara yapılacak işlemler hakkında çok fazla detaya inmeden bilgiler vermesi,
-
· ‘iğne’ kelimesini kullanmamaları,
-
· ilk diş muayenesinde sadece muayene olunacağını söylemeleri,
-
· muayeneye geldiklerinde de söz verdikleri gibi sadece diş muayenesi yaptırmaları,
-
· çocukların dişlerinde çürükler oluşmadan önce diş muayenesine getirmeleri,
-
· koruyucu önlemleri almaları,
-
· çürükler çok fazla ilerlemeden dolgularını yaptırmaları oldukça önemlidir.